Over ons

Welkom bij Carnaval Nispen! Wij zijn al meer dan 50 jaar een carnavalsvereniging uit Nispen met veel enthousiaste leden. Elke carnaval maken we er weer een feestje van! Wil je ook lid worden van onze vereniging? We staan altijd open voor nieuwe leden.

Wat is carnaval?

Dat carnaval al heel lang bestaat, weten we allemaal. Waar nog wel enige discussie over is, is over de eigenlijke oorsprong van carnaval. Vele theorieën vertellen de oorsprong van dit feest. Als we deze verhalen allemaal op een hoop gooien en aan elkaar gaan toetsen komen we tot de conclusie dat carnaval een mengeling is van heidense en godsdienstige rituelen, die het nieuwe jaar dan wel de lente inluiden.

Het begin van de Vereniging Carnaval Nispen

Op 7 oktober 1963 werd de Vereniging Carnaval Nispen geboren aan de stamtafel in het oude café op de markt. In strikte geheimhouding werd er een boerenraad gevormd en hoogwaardigheidsbekleders gekozen. Hofkapel de Kriekeplukkers stonden al klaar onder leiding van kapelmeester Pirrus (Piet van Gastel) oftewel “dikke Peer”. Sindsdien hebben meerdere Prinsen de scepter overgenomen.